εκπαίδευση
Leave a Comment

Οι βασικές αρχές του σωστού διαβάσματος

Το σωστό διάβασμα που αποδίδει δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Αρχικά, πάνω απ’ όλα κάνουμε επανάληψη! Μια ανακεφαλαίωση μετά το τέλος της μελέτης  θα αποδείξει πως το παιδί έχει καταλάβει την ύλη πλήρως και είναι απολύτως προετοιμασμένο για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας!

Δεύτερη αρχή του σωστού διαβάσματος, η αυτοαξιολόγηση του μαθητή.  Κατά τους McMillan και Hearn (2008), κατά τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης οι μαθητές παρακολουθούν και βαθμολογούν την ποιότητα της σκέψης τους και την συμπεριφορά τους, καθώς μαθαίνουν και βρίσκουν στρατηγικές που βελτιώνουν την αντίληψη και τις δεξιότητές τους. Το κλειδί σε αυτό το βήμα είναι ο μαθητής να εργάζεται μόνος του, και ο δικός μας ρόλος να είναι καθαρά επικουρικός.

Ένα τρίτο σημείο που βοηθάει πραγματικά τους μαθητές, είναι η εύρεση της κατάλληλης ώρας και του κατάλληλου χώρου για μελέτη: Σύμφωνα με έρευνες τα πιο απαιτητικά μαθήματα θα ήταν καλό να διαβάζονται τις πρώτες απογευματινές ώρες όπου τα παιδιά συγκεντρώνονται πολύ πιο εύκολα. Όσο περνάει η ώρα, το παιδί κουράζεται από την απαιτητική μέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε ιδιαιτέρως ώστε το παιδί να μελετάει σε έναν περιποιημένο, όμορφο και σταθερό χώρο θα εμπνέει τη μελέτη.

Τέλος, η επιβράβευση! Αμέσως μετά το διάβασμα των μαθημάτων, ας επιτρέψουμε στο παιδί να παίξει, να ζωγραφίσει, να κάνουμε μαζί κάτι που θα του φτιάξει το κέφι, προκειμένου να μην χάσει το κέφι και τη ζωντάνια του!

Μην ξεχνάμε να είμαστε κοντά στο παιδί, να του συμπαραστεκόμαστε και να το ενθαρρύνουμε! Σκοπός μας είναι να αγαπήσει το διάβασμα!

This entry was posted in: εκπαίδευση

by

Απόφοιτος τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας "Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας". Ιδιοκτήτρια Κέντρου Μελέτης «Σκέφτομαι και Γράφω» - Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Διδάσκουσα δημιουργικής Γραφής στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και συγγραφέας βιβλίων δημιουργικής γραφής

0 0 votes
Article Rating

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments